Blog2Blog Maak je eigen Blog2Blog | Gratis je eigen blog c.q weblog op internet
<%Pom in Nederland%>

Pom in Nederland

30/5/2007 - Een Surinaamse ovenschotel die kan praten Pom, Pom, Pom

Een Surinaamse ovenschotel die kan praten
Pom, pom, pom

door Aranka van der Pol

 

De tentoonstelling ’Pom op het menu’ opende deze week haar deuren in Imagine IC in Amsterdam Zuid-Oost. Het liep er storm met nieuwsgierige Nederlanders en enthousiaste Surinamers, die met elkaar in discussie gingen over de juiste bereidingswijze van de Zuid-Amerikaanse ovenschotel. Over één ding waren ze het wel eens: met deze tentoonstelling wordt hun pom eindelijk eer aan gedaan.
 

Wie wel eens op een Surinaams feestje komt of in een stad woont met de nodige toko’s, heeft vast en zeker pom geproefd. De ovenschotel, gemaakt van drie basisingrediënten: geraspte pomtajer (een soort knol), citrussap en kip, wordt in de Surinaamse keuken alom geprezen. Pom wordt geserveerd met rijst als onderdeel van een uitgebreid buffet of op een broodje.

 

Bij de uitgestalde piccalilly, gember en bananen komen we op de tentoonstelling Inate Corte (45) tegen. Haar moeder maakt altijd pom en daarom moest ze even binnenstappen. „Ik leerde het zelf maken door mee te kijken en af en toe te spieken in een kookboek. Pom heeft zo’n aparte, typisch Caribische smaak. Pom is thuis, moeder, feest, familie, warmte.”

 

Wat is dat toch met pom dat Surinamers er uren over kunnen blijven praten? „Eten is voor Surinamers heel belangrijk, het is deel van hun cultuur”, vertelt Karin Vaneker, culinair journaliste en gastcurator van de tentoonstelling. „Javanen, Creolen, Hindoestanen, Chinezen, Joden, moslims, zowel vrouwen als mannen, hebben hun eigen familierecept dat generatie op generatie wordt doorgegeven en vernieuwd.”

 

Eigenlijk lijkt pomtajer veel op de aardappel, alleen is de smaak van pomtajer nootachtig en uitgesprokener. De pomtajer is een Zuid-Amerikaanse plant, familie van de aronskelken, waarvan zowel de stengel als het blad, de wortelknol en de knolletjes gegeten worden. Wereldwijd worden aronskelken gegeten, maar Suriname is het enige land waar met de wortelstok een ovenschotel wordt bereid.

 

Plantages

Vaneker deed uitgebreid onderzoek naar de herkomst van pom en volgens haar is het van oorsprong een Surinaams Joods gerecht, dat rond 1800 op de plantages gegeten werd. „Alleen de joden hadden in deze tijd een oven, de Europeanen en Afrikanen kookten nog op open vuur.” Geen pom is hetzelfde: iedere Surinamer maakt het anders, nee, zelfs iedere persoon maakt het anders. En iedereen heeft er wel iets over te vertellen. Mavis Hofwijk van Surinaams Buffet staat in Zuid-Oost bekend om haar pom: „Het zoet, zuur en zout moet goed in balans zijn, dan gaat-ie praten.”

 

Mama Floor van Floors catering in Amsterdam-West maakt al 42 jaar pom: „Niet lachen, maar de eerste keer dat ik pom maakte, was in Nederland en het was niet te eten. De pom was helemaal zwart geworden. Dus ik mijn moeder bellen in Suriname, bleek dat ik het zuur was vergeten. Er moet een beetje citrussap in of piccalilly.”

 

Vroeger, als de tajer niet rijp is, kon hij jeuken, legt Mama Floor uit. Dit wordt ’krastajer’ genoemd. In tajer zit giftig oxaalzuur. Met citrussap kon men dit onschadelijk maken. „Ik deed er een geroeste spijker bij en geloof het of niet, maar de jeuk ging weg.”

 

Tegenwoordig zijn er geen slechte tajers meer, zeker niet als je de geraspte tajer gebruikt uit een pakje. Maar er zijn nog wel steeds mensen die aan deze rituelen vasthouden. Waar anderen ketjap, gember, knoflook, mosterd, peterselie, Chinese vruchten of vetsin gebruiken, voegt Mama Floor alleen piccalilly toe. „Ik vind dat al die toevoegingen de smaak van de basisingrediënten afbreken. Voor mij is dit het oorspronkelijke recept.”

 

Om de ovenschotel af te dekken, gebruikt de Surinaamse aluminiumfolie, dan hoeft de pom maar een uur in de oven in plaats van drie. Als we weggaan ’zet’ Mama Floor nog wat heerlijke pom met kip en rijst voor ons. Vaneker schreef het al in haar pomboekje: ’Pom, eene soort op zich zelve’. ’Pom op het menu’ is te zien t/m 31 augustus in cultuurcentrum Imagine IC. Voor meer informatie: www.pomophetmenu.nl

 

Howard Komproe: „Mijn moeders pom smaakt nog net even lekkerder dan mijne, maar die van mijn opa was nog beter, omdat hij met meer ervaring werd gemaakt.” Humberto Tan: „Pom is een speciaal gerecht, er is geen tussenweg bij pom, óf je maakt het goed óf niet. Voor de meeste Surinamers is de pom van hun moeder maatgevend. Kipfilet in de pom vind ik trouwens niet tof, het moeten botjes zijn. Pom is een wetenschap. Surinamers koken niet met maten, maar smaken. Je hebt een goede hand, zeggen wij en dan bedoelen we: je maakt goede pom.”

 

Regi Blinker„De verrassing van pom is dat je een hap neemt en er ineens een stuk kip tussen zit. Een Surinaamse vriend van mij moet ik altijd op de vingerst tikken omdat-ie z’n pom met kipfilet eet in plaats van met kippenboutjes, dat kan echt niet.”

 

Laetitia Griffith: „Een feest zonder pom is geen feest. Mijn zus maakt het heel goed klaar, ze heeft mijn moeder overtroffen. Als ik bij haar ben, neem ik bakjes vol mee naar huis en en dat smeer ik dan de volgende dag met een beetje sambal op mijn brood. Ook haal ik regelmatig een broodje pom bij een winkeltje op de weg van Den Haag CS naar de Tweede Kamer.” .

 

De link is: http://www.etenengenieten.nl/culinisten/arankavanderpol/1657971/___Pom__pom__pom.html?p=1

Post A Comment!

<- Last Page :: Next Page ->

About Me

Met 'Pom op het menu' organiseert Imagine IC vanaf 21 mei 2007 een tentoonstelling geheel aan dit gerecht gewijd. In woord, geluid en beeld worden de geschiedenis, achtergronden, verhalen en herinneringen, die sinds jaar en dag bij dit feestgerecht horen getoond. Rondom de expositie worden een aantal activiteiten georganiseerd. Imagine IC nodigt u allemaal uit om vanaf 21 mei 2007 de tentoonstelling te komen bezoeken!
Internet: http://www.imagineic.nl
Wilt u ons uw pom recept toevertrouwen of uw persoonlijke verhaal over pom aan ons toesturen?

E-mail: g.hofman@ahk.nl

Links

? http://www.Pomophetmenu.nl
? http://www.imagineic.nl
? Home
? View my profile
? Archives
? Email Me