Blog2Blog Maak je eigen Blog2Blog | Gratis je eigen blog c.q weblog op internet
<%Pom in Nederland%>

Pom in Nederland

30/5/2007 - Surinaamse Pom

Lekker met rijst of op een broodje

1 zak Pom Tayer - 1,5 kip - 500 gr zoutvlees - 1,5 ui - 10 tomaten - 2 gele pepers - 4 el picalilly - 1 blik chinese vruchten - 4 teentjes knoflook - 3 selderijstengels - 2 kruidnagels - 1 laurierblaadje - 1 el tomatenpuree - 9 el ketjab manis - 4 el olie - azijn - boter - zout en peper


Laat de pom tayer ondooien terwijl het nog in de zak zit. Snij het zoutvlees in stukjes van ongeveer 1,5 bij 1,5 cm. Kook het zoutvlees in een pan met ruim water. Was ondertussen de kip met warm water en azijn, en spoel de kip na met warm water en laat het goed uitlekken in een vergiet. Marineer de kip met zout, peper en Ketjap Manis. Daarna de kipstukken ligt bakken in een koekepan met olie of margarine. Haal ze van het vuur als ze gaar zijn en pluk het vlees van het bot (zoveel mogelijk bot heel latend).

 

Snij de ui in dunne ringen, snij de selderij, de pepers, de tomaten in kleine stukjes en hak of snij de knoflook in kleine stukjes. Neem wat diverse Chinese vruchten uit het blik, waaronder gember, en snij deze kleine blokjes. Meng de gesneden vruchten en drie of vier eetlepels piccalilly met de reeds ontdooide Fom Tayer in een ruime, vuurvaste kom. Kijk ondertussen oI het zoutvlees al gaar is geworden; zoniet vul dan eventueel het water aan en laat het langer koken (normale kooktijd is een uur). Zet een wok op het vuur met daarin vier eetlepels zonnebloemolie. Laat de olie opwarmen en meng er dan een voor een de gesneden ui, tomaten, selderij en de pepers door. Laat de tomaten onder een deksel zacht worden. Giet, als de tomaten zacht zijn geworden water toe aan de olie zodat er een jus ontstaat (niet te dik en niet te dun).

 

Rijg de botten aan een touwtje. Doe dan de kip en het zoutvlees in de tomatenjus. Hang de botten in de jus met het touwtje uit de pan. Voeg de knoflook, tomatenpuree, kruidnagel en laurierblad toe. Voeg dan naar smaak zout, peper of wat aromat toe (beetje bouillonpoeder). Proef af en toe of de jus op smaak is. Laat de jus in zijn geheel zeker een half uur pruttelen tot het niet meer te waterig is. LET OP: DE RAUWE POM TAYER IS GIFTIG, DUS HIERNA MAG JE NIET MEER PROEVEN!!! Haal het bot uit de jus. Pureer de rest met de staafmixer. Pas op dat het zoutvlees niet om de ijzer gaat zitten, gewoon korte pulsen en regelmatig kijken. Giet de jus met de pom tayer in een kom en roer het geheel goed om.

 

Beboter de platte ovenschaal met boter. Giet het pommengsel in de schaal, maar zorg ervoor dat de laag niet dikker is dan 5 cm. Strijk de bovenlaag egaal met een lepel. Leg ongeveer 6-8 schijfjes boter op het mengsel. Laat het geheel 2 tot 2,5 uur garen in een oven van 125 graden. Controleer om het half uur of het goed gaat. Als de bovenkant een donker oranje kleur heeft, is het gerecht klaar. Serveer het gerecht met surinaamse rijst, kouseband en komkommer. Je kan het ook op een (hard) broodje doen met peper (gele sambal) en zuur (augurkschijfjes). Een hoop werk, maar zeker de moeite waard!

 

Dit recept is van tante Thea

Link: http://www.tantethea.net/recepten/hoofdger/hg_pom.htm 

Post A Comment!

<- Last Page :: Next Page ->

About Me

Met 'Pom op het menu' organiseert Imagine IC vanaf 21 mei 2007 een tentoonstelling geheel aan dit gerecht gewijd. In woord, geluid en beeld worden de geschiedenis, achtergronden, verhalen en herinneringen, die sinds jaar en dag bij dit feestgerecht horen getoond. Rondom de expositie worden een aantal activiteiten georganiseerd. Imagine IC nodigt u allemaal uit om vanaf 21 mei 2007 de tentoonstelling te komen bezoeken!
Internet: http://www.imagineic.nl
Wilt u ons uw pom recept toevertrouwen of uw persoonlijke verhaal over pom aan ons toesturen?

E-mail: g.hofman@ahk.nl

Links

? http://www.Pomophetmenu.nl
? http://www.imagineic.nl
? Home
? View my profile
? Archives
? Email Me