Blog2Blog Maak je eigen Blog2Blog | Gratis je eigen blog c.q weblog op internet
<%Pom in Nederland%>

Pom in Nederland

4/6/2007 - Pom beproefd recept

Rotterdam - Vanaf 21 mei tot eind augustus 2007 staat bij Imagine IC Pom op het menu, een project van de Nederlandse culinair auteur Karin Vaneker. Een tentoonstelling geheel aan één gerecht gewijd. In woord, beeld en geluid worden allerlei historische en actuele aspecten getoond die traditioneel bij dit typisch Surinaams feestgerecht horen. Pom is ...

onbetwistbaar een veelzijdig culinair erfgoed. Buiten kijf staat dat bij elke Surinaamse vrouw die weet te koken pom op het menu staat. De benodigde kip moet in elk geval 'kosjer' zijn en ondergaat daarom steevast een rituele wassing met azijn. 
 
Surinaamse pom uit de oven
Met als uitgangspunt geschiedenis, migratie en actualiteit, schetst de tentoonstelling Pom op het menu de migratie van een oorspronkelijk joods ovengerecht vanuit Nederland naar Suriname en weer terug. Pom op het menu laat zien hoe joden een aardappelschotel vanuit Europa meenamen naar Suriname; hoe het basisingrediënt daar werd vervangen door pomtajer, een Zuid-Amerikaanse knol, die door deskundigen graag met de aardappel wordt vergeleken, waardoor het nu zo karakteristieke Surinaamse gerecht pom ontstond. Desondanks bestaan wereldwijd maar een handjevol gerechten. Door de grote Surinaamse gemeenschap in Nederland, heeft het gerecht aan populariteit gewonnen, vooral in de grote steden. Bovendien wordt het gerecht als 'broodje pom' ook steeds populairder.

Cross cultureel
"Twee jaar geleden vroeg iemand aan mij of pom van origine een joods of creools gerecht is. Als culinair auteur schrijf ik over de historie en achtergronden van eten. De gedachte kwam bij me op om er een artikel aan te wijden. Ik heb literatuuronderzoek gedaan en een academische versie over de historie van pom gemaakt. Tot mijn genoegen neemt vanuit de academische wereld de belangstelling voor de Surinaamse eetcultuur toe. Hopelijk wordt er vanuit de Surinaamse gemeenschap zelf ook in de toekomst meer onderzoek naar de eigen eetcultuur gedaan", zegt Vaneker.

 

Pom: niet te versmaden!
Eten is een essentieel onderdeel van iedere cultuur. Binnen de Surinaamse gemeenschap bereidt elke familie de geheel eigen pom, het recept wordt van oudsher mondeling overgeleverd. Kortom: pom hoort bij de Surinaamse keuken. Als onlosmakelijk onderdeel van de eetcultuur zijn ook herinneringen en emoties nauw met pom verbonden. Jetty Tauwnaar (Paramaribo, 1950)stopt haar hele gemoedstoestand in de pom: "In Suriname noem je de groenteboer 'ons Belang'. Als je daar binnenkomt, ruik je allerlei geuren...Hier in Zaandam in de Toko heb ik dat ook. Al die vertrouwde geuren, dat geeft zo'n goed gevoel. Pas in Nederland ben ik dingen die ik in Suriname heel gewoon vond, gaan waarderen. Broodje pom bijvoorbeeld, dat is daar alledaags."
 
 
Door de komst van Surinamers naar Nederland integreert pom in de Nederlandse eetcultuur. Alle bevolkingsgroepen bereiden deze ovenschotel op geheel eigen wijze. De expositie Pom op het menu laat zien hoe een authentiek gerecht zorgt voor een dynamische uitwisseling tussen de Nederlandse en Surinaamse (eet) cultuur. Tijdens de expositie worden allerlei recepten, ingrediënten, geluidsfragmenten, foto's en films getoond. Daarnaast worden rondom en tijdens de expositie verschillende activiteiten georganiseerd.

Inspiratiebron
Ter gelegenheid van Pom op het menu creëerden sterrenchefs, kunstenaars en designers nieuwe gerechten met de pomtajer. Kunstenaar Fredie Beckmans schreef een pomgedicht, van verse pomtajer sneed fooddesigner Katja Gruijters onder andere superlange frites.Kunstenaar Debra Solomon ging terug naar haar joodse wortels. En last but not least: dankzij Thorvald de Winter van restaurant Apicius in Bakkum en Soenil Bahadoer van restaurant De Lindehof in Neunen staat pom sinds kort op de menukaart in de hogere gastronomie. Het resultaat is gefotografeerd door fotograaf Pieter Ouddeken.

Tijdens de opening werd de eerste gids met adressen in Amsterdam voor het eten van onder andere een 'broodje met pom' op de menukaart gepresenteerd. Behalve meer dan 120 adressen bevat die voor 'pomliefhebbers' ook achtergrondinformatie en allerlei interessante wetenswaardigheden. 


Imagine Identity and Culture is een jonge instelling die de identiteit en cultuur van migranten in Nederland verbeeldt. Door gebruik te maken van 'oral history' en ICT verzamelt Imagine IC verhalen over migratie geschiedenis en eigentijdse culturele diversiteit. Op deze manier presenteren migranten een eigen vsie op hun leven in Nederland.
Bron: RNW

Post A Comment!

<- Last Page :: Next Page ->

About Me

Met 'Pom op het menu' organiseert Imagine IC vanaf 21 mei 2007 een tentoonstelling geheel aan dit gerecht gewijd. In woord, geluid en beeld worden de geschiedenis, achtergronden, verhalen en herinneringen, die sinds jaar en dag bij dit feestgerecht horen getoond. Rondom de expositie worden een aantal activiteiten georganiseerd. Imagine IC nodigt u allemaal uit om vanaf 21 mei 2007 de tentoonstelling te komen bezoeken!
Internet: http://www.imagineic.nl
Wilt u ons uw pom recept toevertrouwen of uw persoonlijke verhaal over pom aan ons toesturen?

E-mail: g.hofman@ahk.nl

Links

? http://www.Pomophetmenu.nl
? http://www.imagineic.nl
? Home
? View my profile
? Archives
? Email Me